Ispiši članak Pošalji članak E-mailom Podijeli na Facebooku Podijeli na Twitteru

Hrvatski sabor donio novi Kazneni zakon

Hrvatski sabor.jpg Hrvatski sabor donio je na sjednici održanoj 21. listopada 2011. Kazneni zakon. Zakon je objavljen u "Narodnim novinama" broj 125/11. od 7. studenog 2011., a stupa na snagu 1. siječnja 2013. godine.

Novi Kazneni zakon uvodi brojne novine, kako u opći dio, tako i u posebni dio. Pri izradi novog Kaznenog zakona posebna se pozornost posvećuje kaznenim zakonodavstvima Njemačke, Švicarske i Austrije.

Novi Kazneni zakon dodatno je usklađen s dokumentima Ujedinjenih naroda, pravnom stečevinom Europske unije, konvencijama Vijeća Europe, pravnim standardima Europskog suda za ljudska prava, drugim međunarodnim dokumentima te dobrom praksom poredbenog kaznenog zakonodavstva.

Novi Kazneni zakon rađen je na  transparentan način uz stalni proces konzultacija sa stručnom javnošću i civilnim društvom. Za potrebe izrade zakona otvorena je posebna e-mail adresa te je šira javnost pozvana da prateći rad na izradi Kaznenog zakona stavi svoje primjedbe, prijedloge, kritike i mišljenja koja je potom Radna skupina ozbiljno razmatrala.

Tijekom rada na izradi novog Kaznenog zakona održan je niz skupova i okruglih stolova s ciljem informiranja javnosti o novinama koje se predlažu.

Hrvatski sabor.jpg