Ispiši članak Pošalji članak E-mailom Podijeli na Facebooku Podijeli na Twitteru

Zdravstvena zaštita u Zatvoru u Zagrebu

Sukladno Pravilniku o kućnom redu za izvršavanje istražnog zatvora zatvoreniku zdravstveno osiguranoj osobi liječenje se osigurava u ambulanti ugovornog liječnika primarne zdravstvene zaštite u skladu s općim propisom o zdravstvenoj zaštiti, a na njegov zahtjev i po odobrenju nadležnog suda zatvorenika može posjetiti liječnik kojeg on izabere.

Specijalistički pregled koji je odredio liječnik obavit će se u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Ukoliko Zatvorska bolnica nema uvjeta, specijalistički pregled obavit će se u zdravstvenoj ustanovi prema pripadnosti ambulante ugovornog liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Na temelju uputnice liječnika i uz prethodnu suglasnost suca koji vodi postupak Uprava za zatvorski sustav zatvorenike u istražnom zatvoru (pritvorenike) sprovodi na pregled te po obavljenom pregledu vraća u zatvor.

O upućivanju zatvorenika na liječenje upravitelj odmah mora obavijestiti nadležni sud koji vodi postupak jer su zatvorenici u istražnom zatvoru u nadležnosti sudbene vlasti.

Razina skrbi, mjere i aktivnosti zdravstvene zaštite kvalitetom je i opsegom usklađena s propisima u javnom zdravstvu za osigurane osobe iz obveznog zdravstvenog osiguranja.